Az EPAL nyilatkozata a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendeletnek az Európai Parlamentben 2023. november 21-én tartandó vitájáról


Az EPAL nyilatkozata a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendeletnek az Európai Parlamentben 2023. november 21-én tartandó vitájáról

Az Európai Parlament 2023. november 21-én vitatja meg a csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendeletre irányuló javaslatot (PPWR), amelynek célja a csomagolások újrahasználatának és újrafeldolgozásának előmozdítása.

Az Európai Raklap Szövetség (European Pallet Association e.V.; röviden: EPAL), mint nemzetközi szövetség, amely több mint 1600 licencpartnerrel rendelkezik és nemzeti szövetségek formájában az EU szinte valamennyi országában jelen van, támogatja ezeket a célokat és a PPWR-t. Az EPAL Euro raklapok újrafelhasználása a nyitott EPAL raklap csererendszerben évtizedek óta a működő körforgásos gazdaság egyik legjobb példája, és már most is megfelel a PPWR követelmények nagy részének.

Jelenleg több mint 650 millió EPAL Euro raklap van forgalomban, amelyeket átlagosan 7 évig használnak, javítanak és cserélnek, mielőtt 100%-ban újrahasznosítják őket, és faforgács vagy más termékek, például forgácslapok előállítására használják fel.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának (ENVI) jelentése azonban különböző módosításokat tartalmaz a PPWR-re vonatkozóan, amelyek jelentős hátrányt jelentenek a fából készült szállítási csomagolások, például az EPAL raklapok számára, különösen a műanyag csomagolásokhoz képest. Ez azzal a kockázattal jár, hogy a jövőben több műanyag raklapot és kevesebb fából készült raklapot fognak gyártani és használni.

Ez egyértelműen nem felel meg a PPWR céljának, vagyis a műanyag csomagolások és a műanyaghulladék csökkentésének.  A fából készült raklapokra vonatkozó hátrányok közvetve a nyitott EPAL Euro raklap csererendszert is hátrányosan érintenék, valamint a PPWR további célkitűzése - a csomagolás újrafelhasználásának előmozdítása a körforgásos gazdaság jegyében - is sérülne.

Az EPAL ezért nyilatkozatot intézett az Európai Parlament képviselőihez, és arra kérte őket, hogy a minőségi újrahasznosítás meghatározásakor és az újrahasznosítás minőségének értékelésénél vegyék figyelembe a megújuló nyersanyag, a fa különleges tulajdonságait:

  • A fa megújuló nyersanyag, amelynek feldolgozása a fosszilis nyersanyagokkal ellentétben nem károsítja az éghajlatot.
  • A fából készült EPAL Euro raklapok hosszú évekig újra felhasználhatók. Ez jobb, mint a műanyag csomagolások egyszeri használat utáni újrahasznosítása.
  • A raklap tuskók gyártásán kívül a fa csomagolóanyagok újrahasznosításából nyert faforgácsot különösen forgácslapok előállítására használják fel, amelyeket hosszú élettartamú termékként használnak az építő- és bútoriparban.
  • Az olyan fa csomagolóanyagok, mint az EPAL Euro raklapok, 100%-ban újrahasznosíthatók, anélkül, hogy maradványokat hagynának maguk után (hulladékmentes újrahasznosítás), és így védik a környezetet.

 

Az EPAL az Európai Parlament képviselőinek küldött nyilatkozata mellett egy sajtóközleményt is kiadott:

EPAL Statement to the Members of the European Parliament

EPAL Press release