Az EPAL digitalizálja a nyílt EPAL raklap cserepiacot


Az Európai Raklap Szövetség (European Pallet Association e.V.; röviden: EPAL) 2024. január 1-jén bevezette az EPAL Euro raklap QR-t, mint nyílt EPAL raklap cserepiac új termékét. Az új EPAL Euro raklap QR jobb oldali tuskója egyedi QR-kóddal van jelölve, és így könnyen integrálható az áru- és raklaplogisztika digitális folyamataiba. A 2024. január 1-jei piaci bevezetést követően az új EPAL Euro raklap QR már megrendelhető az EPAL Euro raklapgyártóktól, és a nyílt EPAL raklap cserepiacon használható és cserélhető.

 

Az EPAL igazgatótanácsa 2023. november 21-én úgy döntött, hogy az új EPAL Euro raklap QR piaci bevezetése 2024. január 1-jén lesz. Ezzel az EPAL sikeresen végrehajtotta az nyílt EPAL Euro raklap cserepiac digitalizálásának első lépését.

 

A teherhordozótól az információhordozóig

Minden egyes EPAL Euro raklap QR egyedi QR-kóddal van jelölve két jobb oldali tuskóján, és így egyedi azonosítóval rendelkezik. A felhasználók a QR-kódot saját IT-rendszereiken vagy az EPAL által kifejlesztett szoftveren keresztül összekapcsolhatják a raklapon lévő árukkal, és a Track&Trace segítségével teljes mértékben átláthatóvá tehetik az áruk és a raklap helyét.

 

Dirk Hoferer, EPAL Elnök:

"Egyedi QR-kódot generálunk minden egyes új EPAL Euro raklap QR-hoz, és a gyártási folyamat részeként a jobb oldali tuskókra nyomtatjuk. Az egyedi QR-kódok használatával történő jelölés mellett azért döntöttünk, hogy a felhasználók az EPAL Euro raklap QR-t saját adataikkal összekapcsolhassák. Ez azt jelenti, hogy az EPAL Euro raklap a jövőben nem csak rakományhordozó, hanem információhordozó is."

 

Az új EPAL Euro raklap QR forradalmasítja a raklaplogisztikát

Az EPAL Euro raklapok mindig elegendő mennyiségben és a megfelelő helyen állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a felhasználók ellátási láncai hibátlanul működjenek. Az új EPAL Euro raklap QR megkönnyíti a raktáron lévő raklapok egyszerű, gyors és helyspecifikus rögzítését, valamint a mennyiségi és minőségi adatok kiértékelését. Ezáltal biztosítható, hogy az EPAL Euro raklapok mindig a megfelelő mennyiségben és a szükséges minőségben álljanak rendelkezésre az operatív raklaplogisztikában, függetlenül attól, hogy az áru- és szállítási logisztikában hol van szükség a raklapokra.

 

Davide Dellavalle, EPAL Alelnök:

"A QR-kóddal ellátott EPAL raklapok használata számos előnnyel jár a raklaplogisztikában. Ez a ma még a raklapok jelölésére használt címkékkel szemben meg is mutatkozik, amelyek rengeteg költséggel, idővel és hulladékkal járnak. A jövőben a felhasználók egy új EPAL webes alkalmazással, illetve saját raktárkezelő vagy ERP rendszerük segítségével tudják majd nyomon követni és ellenőrizni a raklaplogisztikát. A valós idejű adatokhoz való hozzáférés optimalizálja mind az áru-, mind a raklaplogisztikát."

 

Az EPAL Euro raklap QR korlátlanul cserélhető

Az új EPAL Euro raklap QR szabadon cserélhető a nyílt EPAL Euro raklap cserepiacon belül. Ez biztosítja, hogy az EPAL Euro raklap QR azonnal felhasználható minden logisztikai és cserefolyamatban. A QR-kóddal ellátott használt EPAL Euro raklapok a jövőben ugyanolyan módon lesznek elérhetőek, mint a QR-kód nélküli EPAL Euro raklapok, és a használt EPAL Euro raklapok válogatási folyamatainak részét képezik majd, hogy a felhasználók számára az általuk igényelt minőségű használt EPAL Euro raklapok legyenek biztosíthatók.

 

Pascal Holliger, az EPAL igazgatótanács tagja:

"Az új EPAL Euro raklap QR új lehetőségeket kínál a használt EPAL raklapok szállítói számára is. Az engedélyezett EPAL javítóüzemek meglévő javítási és szolgáltatási portfóliójukat kiegészíthetik a QR-kóddal ellátott EPAL Euro raklapok szortírozásával és szolgáltatásával. Ez azt jelenti, hogy a használt EPAL Euro raklapok felhasználói is profitálhatnak a digitális EPAL Euro raklapok QR előnyeiből."

 

Az EPAL QR kód mint digitális termékútlevél

Az EPAL Euro raklapok QR-kódja nemcsak a raklap helyére és rakományára, valamint az árukra vonatkozó információk lekérdezésére használható, hanem a raklapra vonatkozó információkra is.  A raklap előállítására vonatkozó adatokon kívül, amelyek növelik a hamisítás elleni védelmet, adatokat nyújtanak az anyagra, az újrahasznosításra, a cserére és az újrafelhasználásra vonatkozóan is. A QR-kódot az EPAL digitális termékútlevélként fejlesztette ki, így az új EPAL Euro raklap QR már most megfelel a digitális termékútlevélre vonatkozó jövőbeli jogi követelményeknek.

 

Bernd Dörre, EPAL ügyvezetője:

"Az EPAL Euro raklapok és a nyílt EPAL raklap cserepiac a körforgásos gazdaság és az erőforrások fenntartható felhasználásának példaképe. Ezért nyilvánvaló, hogy a QR-kódnak tartalmaznia kell minden fontos információt az újrafelhasználásra, cserére, javításra és újrahasznosításra vonatkozóan. Nem csupán a digitális termékútlevélre vonatkozó jövőbeni jogi követelményeknek akartunk ezért megfelelni, hanem az EPAL raklap cserepiac fenntarthatóságát is javítani akartuk, és támogatni akartuk az EPAL raklapok felhasználóit saját fenntarthatósági céljaik elérésében is.".

 

Innováció a fa csomagolóipar számára

A QR-kód rányomtatása a préselt tuskókra számos technikai kihívást jelent. Ez a raklapgyártás részét képező tintasugaras nyomtatással kezdődik, beleértve a QR-kód valós idejű generálását, és a QR-kód olvashatóságával és tartósságával kapcsolatos követelményekkel folytatódik. Az EPAL Innovation Lab eredetileg a Fraunhofer IML-lel együttműködésben 2018-ban indult kutatási projekt keretében számos nyomtatási és gyártási eljárást próbált ki saját termékfejlesztése részeként, és döntően hozzájárult a szakértelem és az új műszaki megoldások fejlesztéséhez, előnyöket biztosítva a teljes fa csomagolóipar számára. A fa csomagolóipar számos európai vállalata és szövetsége jelezte már érdeklődését az EPAL fejlesztéseinek eredményei iránt.

 

Michael Brandt, EPAL Innovation Lab vezető:

A QR-kódok fából készült raklapokra és préselt raklap tuskókra történő nyomtatásának kifejlesztése számos különböző ágazatból származó vállalat támogatásával volt lehetséges. Szeretnénk köszönetet mondani azoknak a vállalatoknak, akik rendelkezésre állásukkal, ötleteikkel és az innovációra való hajlandóságukkal hozzájárultak az EPAL Euro raklap QR fejlesztéséhez. Külön köszönetet szeretnénk mondani a kísérleti projektben részt vevő EPAL Euro raklapok gyártóknak, a tintasugaras nyomtatási rendszerek beszállítóinak, a hardver- és szoftverfejlesztőknek, valamint a préselt EPAL tuskók gyártóinak is.”

 

Európai Raklap Szövetség (European Pallet Association e.V.; röviden: EPAL)

Az Európai Raklap Szövetség (European Pallet Association e.V.; röviden: EPAL) egy nemzetközi, nonprofit szövetség, amely a nyílt EPAL Euro raklap cserepiacot szervezi. Jelenleg több mint 650 millió EPAL Euro raklap és körülbelül 20 millió EPAL gitterbox van forgalomban, így a nyílt EPAL Euro raklap cserepiac a világ legnagyobb nyílt raklap cserepiaca. Az EPAL Euro raklapok az európai ipari, kiskereskedelmi és logisztikai ellátási láncok alapját képezik. A nyílt EPAL Euro raklap cserepiac a raklapok újrafelhasználásának, cseréjének, javításának és újrahasznosításának elveivel több mint hat évtizede a fenntartható körforgásos gazdaság példaképe. A fából készült EPAL Euro raklapok jelentősen hozzájárulnak az éghajlat védelméhez. Megőrzik a CO2-t, csökkentik a hulladékot és a fa iránti igényt, és így javítják az ipari, kiskereskedelmi és logisztikai felhasználók szénlábnyomát. Az EPAL-t 1991-ben hozták létre az 1960 óta működő raklapszövetségek, és jelenleg több mint 35 országban van képviselete. Az EPAL több mint 1600 EPAL licenctulajdonosa gyárt és javít EPAL Euro raklapokat és más EPAL rakományhordozókat. Mind 2021-ben, mind 2022-ben több mint 100 millió új EPAL Euro raklapot gyártottak. 2000 óta több mint 1,55 milliárd EPAL Euro raklap került legyártásra. A szigorúan betartott szabványosítás és az EPAL raklapok magas minősége az alapja ennek a sikernek és a funkcionális körforgásos gazdaságnak, amely a nyílt EPAL Euro raklap cserepiacot jelenti. Az EPAL átfogó és független minőségbiztosítása biztosítja az EPAL raklapok hatékony és biztonságos használatát és cseréjét minden ipari, kiskereskedelmi és logisztikai ellátási láncban. Az EPAL védjegy a minőséget, a biztonságot és a fenntarthatóságot jelenti a logisztikában

 

További sajtóinformációkért:
European Pallet Association e.V. (EPAL)
Bernd Dörre (CEO)
T +49 211 98 480 48 95
M +49 151 16 50 45 74
bernd.doerre@epal-pallets.org

PDF Download